Praktijk Kind & yoga

Wat is KinderYoga?
Bij kinderen is Yoga, net als bij volwassenen, gericht op het in verbinding brengen van  lichaam en geest.
Ten opzichte van Yoga oefeningen voor volwassenen is er eigenlijk weinig verschil te ontdekken in de positieve effecten die Yoga geeft:  rust, soepelheid en kracht.  Oefeningen richten zich op de ademhaling en ook aan de lichaamshouding wordt veel aandacht aan besteed. Tevens komen visualisatie- en ontspanningsoefeningen  aan bod.
Bij een Kinderyoga les wordt lesgegeven binnen de belevingswereld van het kind. Denk hierbij aan verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld een boswandeling, een wandeling door het park of een dagje naar het strand.

Yoga kan onder andere helpen bij:

Verhogen/verlagen van spierspanning
Meer flexibiliteit, kracht en evenwicht/balans
Verbeterde motorische coördinatie en vergroten van lichaamsbesef
Ondersteuning van ademhaling en spijsvertering
Verbeterde balans tussen inspanning en ontspanning
Versterkte communicatieve en sociale vaardigheden
Verhoogde aandacht, concentratie en zelfbeheersing
Reguleren van emoties
Verhoogd gevoel van vreugde
Versterken van zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde

Yoga for the special child ®
Binnen Praktijk Kind  wordt ook Yoga for the special child aangeboden. Dit is een therapeutisch yoga programma ontwikkeld door Sonia Sumar. Door middel van yoga houdingen, ademhalings-technieken (pranayama’s), mantra en ontspanning-oefeningen wordt de natuurlijke ontwikkeling van kinderen met speciale zorg bevorderd. In dit programma staat verbinding en contact centraal. De yogavorm is zacht, therapeutisch en zeer geschikt voor kinderen met verschillende zorgvragen zoals Syndroom van Down, ADHD, ADD, autisme en kinderen met leer- en gedragsproblemen.


Het programma heeft een vaste routine die elke keer weer terug keert, waardoor er herkenbaarheid ontstaat voor het kind. Herhaling zorgt daarnaast voor voorspelbaarheid, verdieping en verbinding. Dit brengt het kind verder in zijn of haar (yoga) ontwikkeling.

In een sessie Yoga For the Special Child beginnen we altijd met (mantra) zingen om contact te maken met elkaar en om focus, ademhaling en concentratie te stimuleren. Daarna doen we een korte oogoefening voor het trainen van de oogspieren en een serie ademhalingstechnieken. Vervolgens een samengestelde serie yogaoefeningen om lichaamscontrole, kracht en zelfvertrouwen te vergroten. Uiteraard worden de yogahoudingen aangepast aan de mogelijkheden van het kind. De sessie wordt altijd afgesloten met relaxatie: een diepe eindontspanning waarin we ieder kind zowel mentaal, emotioneel en fysiek tot rust kunnen laten komen. Hierdoor kan de yoga beoefening optimaal worden opgenomen in het lichaam. Met de Namaste groet sluiten we uiteindelijk de sessie af (klik voor meer informatie op het filmpje en de foto hieronder).

KinderYoga en Yoga For the Special Child ® wordt één op één aangeboden. In overleg kan het eventueel ook  in de (thuis)locatie worden gegeven.  Afhankelijk van de concentratie en aandachtsboog van het kind bekijken we hoe lang een sessie zal duren.